06 46 170 711 hallo@burokriebels.nl

Bij het laten maken van een nieuwe website wordt al gauw gesproken over een responsive design oftewel een responsief ontwerp. Wat is een responsive design en waarom is een responsive design voor jouw website belangrijk? In dit blog leg ik het eenvoudig uit.

Met wat voor een apparaat bezoek jij het internet? Gebruik je een computer of laptop? Of gebruik je tegenwoordig je smartphone? Door de populariteit van smartphones neemt het aantal internetbezoeken via de smartphone toe. Steeds meer mensen zoeken iets op via hun telefoon. En een scherm op een telefoon is een stuk smaller dan van een computer of laptop. Daarom is het belangrijk dat een website hierop ingespeeld is met een responsive design.

Wat is een responsive design?

Een responsive design verwijst naar het ontwerpen en ontwikkelen van een website op een manier die ervoor zorgt dat de lay-out en de inhoud van de site zich automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten en apparaten. Het doel is om een optimale gebruikerservaring te bieden, ongeacht of iemand de website bekijkt op een desktopcomputer, laptop, tablet of smartphone.

Kort gezegd: een responsive design beweegt mee met de grootte van het device.

Redenen waarom een responsive design voor jouw website belangrijk is

Een responsief ontwerp voor jouw website is belangrijk om verschillende redenen, maar met name vanwege de verschillende manieren waarop bezoekers op internet kijken. Sinds de komst van de smartphone is een responsive design van een website superbelangrijk geworden.

$

Toename van mobiel gebruik

Steeds meer mensen gebruiken smartphones en tablets om websites te bezoeken. Een responsive design zorgt ervoor dat je website er goed uitziet en goed functioneert op apparaten met verschillende schermformaten, wat de gebruikerservaring verbetert.

$

Gebruiksgemak

Een responsive design maakt het navigeren op een website gemakkelijker op mobiele apparaten. Elementen worden opnieuw gerangschikt en aangepast aan kleinere schermen, waardoor de website bezoekers intuïtief door de inhoud kunnen navigeren.

$

SEO-voordelen

Google geeft de voorkeur aan websites met een responsive design bij het bepalen van zoekresultaten. Een mobielvriendelijke website heeft een positieve invloed op de SEO-ranking, wat de zichtbaarheid en vindbaarheid van je site kan vergroten.

$

Positieve gebruikers ervaring

Website bezoekers hebben de neiging langer op een website te blijven als ze een positieve ervaring hebben. Een responsive design draagt bij aan een positieve ervaring, wat de kans op betrokkenheid en conversies vergroot.

Heeft jouw website een responsief ontwerp?

Zo controleer je eenvoudig of jouw website een responsive design heeft:

  1. Open je website op verschillende apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en smartphones.
  2. Let op hoe de lay-out en de inhoud zich aanpassen aan verschillende schermformaten.
  3. Controleer of je probleemloos door de site kunt navigeren op alle apparaten.

Heb je geen responsief ontwerp? Dan heb je een nieuwe moderne website nodig!

Zo optimaliseer je jouw website voor een klein scherm

Heeft jouw website wel een responsief ontwerp, maar zie je op jouw smartphone toch nog wat gekke afbrekingen van woorden? Dan kun je website nog wat beter optimaliseren voor een klein scherm.

$

Grootte van letters aanpassen

Pas het lettertype van de paragraph tekst aan. Voor een klein scherm kun je een kleiner lettertype gebruiken dan voor een groot scherm. Stel ook de headers voor de mobiele versie van jouw website apart in. Je doet dit aan “de achterkant” van jouw website, zodat je dit in één keer voor jouw hele website kunt instellen en niet per alinea hoeft te doen. Jouw websitebouwer kan je hiermee helpen.

$

Verminder content

Overweeg om de hoeveelheid content of visuele elementen te verminderen. Je kunt deze uitschakel voor de mobiele versie van jouw website.

$

Controleer het menu

Controleer of woorden in het menu lelijk afgebroken worden op een kleiner scherm en als het nodig is, dan pas je dit aan.

Een responsive design zorgt voor een hoge gebruiksvriendelijkheid van de website, waardoor bezoekers mogelijk langer op de website blijven. Aangezien de meeste bezoekers via een smartphone de website bekijken, is het superbelangrijk om juist de mobiele versie van jouw website aandacht te geven, hoe mooi jouw desktop design ook is.

Met wie wil je deze blog delen?

Pin It on Pinterest

Chat openen
Hoi, wat tof dat je mijn website bezoekt. 👋
Heb je een vraag? Stuur mij dan gerust een bericht. Groetjes, Annemiek